1 Nisan 2014 Salı

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü


        Otizm farkındalığı her zamankinden daha önemli - otizmin görülme sıklığı, 5 yılda % 78 oranında arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu artış, sadece gelişmiş tanı ve farkındalık ile kısmi olarak açıklanabilmekte.Bugün dünyada her 88 çocuktan biri otizmli.
Tohum Otizm Vakfı, 2010 yılında ABD’de Autism Speaks tarafından başlatılan ve bu zamana kadar 1000 ayrı noktada gerçekleştirilen, geçen sene 6 kıta, 40 ülke ve 600 şehirde dünya çapında uygulanan “Mavi Işığı Yak projesine Türkiye’den destek sağlıyor ve bu yolla otizme dikkat çekiyor. Autism Speaks, 2005 yılından beri ABD’de faaliyet gösteren ve otizm üzerine bilimsel ve savunu faaliyetlerinde bulunan dünyadaki en büyük organizasyondur. Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede, uluslararası araştırmalar ve farkındalık çalışmalarını da desteklemektedir. 
 
        Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında Nisan ayı “Dünya Otizm Farkındalık Ayı”, 2 Nisan ise “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiş ve tüm dünyada kabul görmüştür. Her yıl 2 Nisan günü, Autism Speaks organizasyonunun girişimi ve Uluslararası Otizm Topluluğu’nun desteği ile farklı pek çok kent simgesi, otel, konser salonu, müze, köprü vb. noktada otizmin simgesi haline gelen mavi  renkli aydınlatma kullanılması sağlanarak otizme yönelik ortak bir mesaj yaratılmaya çalışılıyor. New York’ta Empire State Binası, Los Angeles’ta Universal Stüdyo binası, Brezilya’da Kurtarıcı İsa Heykeli, Avustralya’da Sidney Opera Evi bu zamana kadar mavi ışığın yakıldığı en bilinen noktalar arasında. 
 
        Tohum Otizm Vakfı, otizme yönelik farkındalığı arttırmak için İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’ni, ayrıca Avrupa’nın en yüksek 2. binası olan İstanbul Sapphire’i, 2 Nisan Çarşamba günü saat 20:00 - 22:00 arasında mavi ışık ile aydınlatarak hem Türkiye’de otizme dikkat çekiyor, hem de bu küresel harekete destek veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder